Laster...

Opplæring om Edelstener

Opplæring om Edelstener

Edelstener er vakre mineraler som brukes til å lage smykker. Men før man kan lage smykker må edelstenene slipes og poleres. Både edelsten og halvedelsten, som er slipt og polert, kan brukes i smykker.

4 C-ene for edelstener:

Fargen til edelstenen (fargetone metning)

Alle naturlige edelstener har unike farger. For å bedre kunne forstå vilkårene og kunne identifisere forskjellige fargeparametere, er det viktig å fokusere på tre ting når det gjelder edelstener. Den samme type edelsten kan ha forskjellig fargeintensitet, nyanse, renhet, metning og tone. De viktigste faktorene som bestemmer fargen på en edelsten er: glød, tone og metning.

Med farge menes den primære grunnfargen til edelstenen, som representerer en av de viktigste fargene fra fargepaletten (regnbue). Identifiseringen av fargen er like enkelt som å si at edelstener er blå, rød, grønn eller gul.

Tonen bestemmer hvor intens fargen på edelstenen er. Den kan variere fra lys til mørk, ideelt sett vil den mest verdifulle tonen være nøytral, noe som betyr at den ikke er for lys og ikke for mørk, men heller et sted i midten. Uansett, avhengig av design og settingen av smykket, kan forskjellige toner se mer tiltalende enn andre, og noen ganger kommer det bare ann på smaken.

Metning er også referert til som renhet av farge. Og edelstener med utmerket metning inneholder lite eller ingen brune eller grå fargetoner. Og selvsagt, jo renere farge, jo mer verdifull vil edelstenen være.

Slipingen av edelstenen

En av de viktigste faktorene som bestemmer kvaliteten på edelstenen er slipingen. Med 18 års erfaring med smykker og edelstener, undersøker vi kvaliteten på slipningen for å maksimere grasiøsiteten til enhver edelsten. En utmerket sliping vil reflektere kvaliteten på edelstenen, intensifisere fargen, minimere synlige inneslutninger og primært øke det generelle visuelle utseendet. Vi klassifiserer slipingen i 4 nivåer: dårlig, god, veldig god og utmerket. Ideelt sett er nesten alle edelstener som er kjøpt på GLAMIRA, enten av meget god eller utmerket sliping. Slipingen av edelstenen er alltid angitt i detaljdelen av produktet.

Klarheten til edelstenen

Klarheten til edelstenen refererer til stenens farge og klarhet. Jo mindre inneslutninger den inneholder, desto bedre klassifisering vil den få, og jo mer verdifull vil edelstenen bli. Klarheten av en edelsten er avhengig av typen til edelstenen. AAA-klarheten refererer til meget rene stener mens AA-klarheten refererer til halvrene stener. Ideelt sett blir noen edelstener gradert som AAAA kvalitet, noe som betyr at de er av høyest mulig klarhet. Klarheten til edelstenen er alltid angitt i detaljdelen av produktet.

Edelsten karat vekt (Størrelse)

Karat refererer til måling av edelstener. Ulike typer stener vil ha spesielle tettheter (masse per enhet mengde), derfor kan to perler som ser identisk ut i størrelse variere i vekt. For eksempel er en diamant mindre tett enn en rubin, derfor vil en 1 karat diamant se større enn en 1 karat rubin.

Edelstener

Smaragd

Smaragd

Safir

Safir

Rubin

Rubin

Sort Diamant

Sort Diamant

Hvit Safir

Hvit Safir

Smaragd

Smaragd er rike og levende grønne edelstener, navnet stammer fra det greske ordet "smaragdos", som betyr grønn edelsten. Smaragder er en av de 4 hovededelstenene sammen med diamanter, safirer og rubiner. Smaragder skiller seg litt ut på grunn av overflaten og de har en betydelig mindre hardhet sammenlignet med andre edelstener. Verdien av smaragder er gradert av 4-C. Farger, sliping, klarhet og karat. Men for disse edelstenene er fargen det viktigste aspektet, noe som gjør de lyse levende grønne smaragdene til de mest verdifulle. Klarhet er det nest viktigste kriteriet. Siden smaragder har mange inneslutninger, sier man at jo mer gjennomsiktig stein er, desto mer verdifull er den. Stenene finnes hovedsaklog i Colombia, Zambia, Afghanistan, Australia, Østerrike Brasil, Madagaskar, Mosambik, Namibia, Nigeria, Norge, Pakistan, Russland, Somalia, Sør Afrika, Spania, Sveits, Tanzania og USA.

Det sies at smaragder er assosiert med hjertachakraen og at de fører til vellykket kjærlighet. De antas å bringe fred, troskap, forpliktelse, forskiring av vennskap, lojalitet og medfølelse. Disse edelstenene har fascinert mennesker siden antikken, det var favorittstenen til Cleopatra, og i det gamle Egypt ble de antatt å gi evig liv. Helbredende krefter er den andre grunnen som gjør smaragder til eksepsjonelle stener. Det antas at de kan fungere som motgift, som rengjør kroppen for gift eller giftstoffer og og gjør at man blir helt frisk etter smittsomme sykdommer. Det sies at de bidrar til å kurere hjertet, lungene og til og med gjenopprette sviktende syn.

Smaragder ble ansett som Venus sine steiner, som sikret kjærlighet og relasjoner, noe som gjør dem til et godt valg for forlovelsesringer. I tillegg til dette, er smaragd den tradisjonelle fødselstenen til mai måned.

Safir

Safirer kommer i en rekke forskjellige farger og nyanser, blå er den mest populære og er mest forbundet med denne dyrebare steinen. Og dette er ikke tilfeldig, for navnet stammer fra det latinske ordet "sapphirus", som betyr blå. Safir er en av de hardeste stenene på jorden, - 9.00 på Mohs-skalaen, og blir bare overgått diamanter og moissanitt. Blant de 4 C-er (farge, slip, klarhet og karat), som bestemmer verdien til safirer, er fargen er den viktigste egenskapen. De mest verdifulle safirene vil være av den rike levende blåfargen, ikke for mørk, og uten gråaktig skjær. Disse dyrebare steinene finnes i dag i Sri Lanka, Vietnam, Kina, Thailand, Australia, USA, Madagaskar og Øst-Afrika.

Mange myter og tro omgir safirene. Gamle persere trodde at himmelen ble malt blå for å se ut som fargen på safirene. De er blant de viktigste kongelige edelstenene i moderne tid, og safir er også edelstenen på forlovelsesringen som ble gitt til Lady Diana av prins Charles. Safirer antas å berolige angst, roe ned nervene og gjøre tankene klarere. De er forbundet med halschakraen, noe som betyr at safirene kan være nyttige til å forstå ditt indre selv. Mens den gir roligere energier, hjelper den deg også med å konsentrere deg og bli mer selvmotivert. Safirer sies å ha helbredende krefter, hjelper med fordøyelsesbesvær, tar bort apati og sløvhet.

Safirer symboliserer forpliktelse, troskap og ren kjærlighet, noe som gjør disse edelstenene til et perfekte valg for forlovelsesringene. De er også fødselstenen til de som er født i september.

Rubin

Rubin er en av de 4 hovedstenene, sammen med diamant, safir og smaragd, og tar navnet sitt fra fargen som stammer fra det latinske ordet "rubeus’" som betyr rødt. De er nært knyttet til safirer, da begge disse steinene tilhører korund familien. Rubiner er en av de hardeste stenene, med en hardhete på 9.00 på Mohs-skalaen, og overgås bare av diamant og moissanitt. Verdien av disse edelstenene er målt av de 4 C-ene som de andre edelstenene - farge, slip, klarhet og karat, inkludert opprinnelsessted. De mest verdifulle rubinene kommer i mørkere og rikere rød farge, som bærer navnet "pigeon’s blood", uten å inneholde noen som helst nyanser av gult eller blått. I disse dager finner man rubiner i Myanmar, Madagaskar, Nepal, Pakistan, Tajikistan, Tanzania, Vietnam og USA.

Rubinene har siden antikken blitt kalt stenen for kjærlighet og lidenskap, betraktet som afrodisiakum og tiltrekker seg seksuell aktivitet. De antas å gi energi og entusiasme og motvirke tretthet og utmattelse. Rubiner gjør tankene klarere, forbedrer konsentrasjonen og øker motivasjonen. Disse edelstenene antas å kunne avgjøre krangler, ha forsoningskraft og beskytte mot onde tanker. Rubiner sies å ha helbredende krefter, og siden de er assosiert med hjertechakraen, antas de å avgifte kropp og blod. De er nyttige for hjertet, senker ned feber og behandler den begrensede blodstrømmen.

Rubiner er fødselsten til de som er født i juli og en av hovedstenene som velges til forlovelsesringer på grunn av den sterke symbolikken av lidenskap og kjærlighet. De er tradisjonelt gitt som en gave på det 15. og 40. bryllupsdagen.

Sort Diamant

Naturlig sorte diamanter er klassifisert som en edelsten og er helt ugjennomsiktige. Det er dette som skiller dem fra de fleste diamanter. De betraktes som veldig verdifulle siden de er fantastisk vakre og anses som svært dyrebare. Likevel, så er det fortsatt betydelig rimeligere i forhold til andre fargede diamanter.

Det er motstridende myter og tro når det gjelder sorte diamanter og hva de representerer. Ifølge den indiske legenden representerer de Yama, dødsguden. Den italienske troen er imidlertid nesten det helt motsatte, og sier at dette er forsoningsstenen - så det antas at den sorte diamanten kan hjelpe med å knytte løse ender i et forhold og få det til å fungere.

Karat - Karat er den vektenheten som en diamant måles i. Prisforskjellen mellom ulike selgere er et resultat av ulike årsaker, for eksempel er naturlig utvunnede sorte diamanter dyrere, men fortsatt et billigere alternativ enn diamanter i en annen farge. Svarte diamanter er ofte vanskeligere å polere, og dette kan påvirke slipingen.

Sliping - Naturlig utvunnede sorte diamanter ser faktisk veldig grove ut, så de må formes ved hjelp av ulike metoder, og denne prosessen kalles sliping eller polering. Dette gjøres ved hjelp av et tynt tannløst sirkelsagblad og virkningen av "slipingen" utføres av det diamantstøvet som selve bladet ble impregnert med.

Klarhet - Klarheten i en sten indikerer antall feil eller inneslutninger som finnes i diamanten, men når det kommer til sorte diamanter, er det ikke så viktig siden de ikke bryter lyset like mye som de andre diamantene.

Farge - Naturlig sorte diamanter finnes grovt sett i nøyaktig den samme svarte fargen, noe som resulterer i at de er ekstremt populære på grunn av at fargennyansene er så sjeldne. Fargen til de sorte diamantene kommer av grafittet som er dannet i den krystallinske strukturen under dannelsen av diamanten. Naturligvis, finnes de i kun en fargeintensitet, Fancy Black.

Hvit Safir

Hvit safir er klassifisert som en edelsten og kan til og med brukes i stedet for diamanter. Ikke bare på grunn av likheten eller fordi de er rimeligere, men fordi hardheten i det hvite safiret overgås kun av diamanter. På Mohs skalaen kommer de nær andreplass, med en hardhet på 9. Til sammenligning har diamanten en hardhet på 10. Med tanke på det, er denne edelstenen slitesterk og velegnet til smykker.

Ifølge de populære troene gir denne edelstenen visdom og styrke til sjelen, oppfordrer til å frigjøre sine egne talenter og potensial mens de inspirerer individet til å leve med integritet og forpliktelse til egne idealer. Hvit safir er også egnet for et løfte mellom elskere, da det symboliserer de som måtte gi opp alt for hverandre og i tillegg motvirker sjalusi i de tidligere stadier av partnerskapet eller ekteskapet.

Karat - Det er forskjell mellom diamanter og safirer når det gjelder karat. De kan begge være i samme karat, men fortsatt veie forskjellig, hvor safiren er den som er tyngre. Det anbefales at når du er i tvil om hvilken karat du bør velge for en hvit safir, bør du vurdere størrelsen i millimeter.

Sliping - I motsetning til diamanter må de hvite safirene slipes på en tilpasset måte, slik at stenenes unikhet kan trekkes frem. Hver gullsmed vil sette sin egen standard når det kommer til sliping av safir, og de vil sikte på å fokusere på fargene på stenen for å sikre kvaliteten, da det ikke finnes noen standard "ideell sliping" for safirer.

Klarhet - Ligner på de andre andre, men det er visse forskjeller når man sammenligner klarhet mellom en hvit Safir og en diamant. På grunn av at safirene kommer fra et miljø som er rike med spormineraler som lett påvirker edelstenen selv, er det akseptert at alle safirer vil ha noen inneslutninger. Hvit Safir med veldig høy klarhet er ekstrem sjelden.

Farge - det er ikke så vanlig at safir er hvite, og hvite safirer av god kvalitet er enda sjeldnere. Disse steinene kalles "fargeløse". Noen av de hvite safirene kommer med en veldig blek blå, rosa eller gul fargetone.